Особливості застосування стратегічної безпілотної розвідувальної авіації у воєнних конфліктах ХХI століття

Автор(и)

  • С. П. Мосов Національний центр управління та випробувань космічних засобів, Ukraine
  • С. Й. Хорошилова Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2018-3-64/97-102

Ключові слова:

Безпілотна авіація, розвідка, воєнний конфлікт.

Анотація

Широкий спектр і різноманітність завдань розвідки та спостереження, що вирішувалися із застосуванням стратегічної безпілотної розвідувальної авіації у воєнних конфліктах ХХІ ст., обумовили потребу в актуалізації особливостей, умов і проблемних питань її застосування.

Мета статті. Систематизувати особливості, умови та проблемні питання застосування стратегічної безпілотної розвідувальної авіації у воєнних конфліктах ХХІ ст.

Аналіз результатів бойових дій в Іраку у 1991 р. показав необхідність застосування розвідувальних БПЛА тривалого перебування в повітрі з радіусом дії приблизно1000 кмі більше.

Питання створення і застосування безпілотних апаратів стратегічного рівня не було актуальним для всіх учасників воєнних конфліктів. Так, якщо для ізраїльської армії, об’єкти розвідки якої знаходились переважно в оперативно-тактичній глибині до400 км, ця проблема була неактуальною, то для оборонного відомства США, потенційні об’єкти розвідки якого знаходилися на заокеанських ТВД, питання наявності стратегічних БПЛА з можливістю управління ними з континентальної частини стало після 1991 р. одним з першочергових.

Афганістан став першим регіоном застосування американського БПЛА Global Hawk. На відміну від БПЛА Predator, Global Hawk був суто висотним стратегічним розвідником, що діяв на великій висоті – практично до20 км.

Основні складнощі застосування Global Hawk, як було пізніше встановлено, полягали в організації управління цими апаратами. Так, для забезпечення типових для Афганістану бойових операцій БпЛА Global Hawk необхідно було мати три супутникові лінії зв’язку.

Стратегічні розвідувальні БПЛА довели, що у складних умовах сучасних воєнних конфліктів для виконання низки завдань вони результативніше, ніж пілотовані літаки, вирішують завдання розвідки.

Подальші дослідження мають відбуватися за такими актуальними напрямами: збільшення живучості безпілотників, розвиток підходів щодо застосування стратегічних БПЛА в різних умовах ведення бойових дій, удосконалення системи підготовки екіпажів стратегічної безпілотної авіації, зменшення помітності БПЛА для протиповітряних засобів знищення противника тощо.

Біографія автора

С. П. Мосов, Національний центр управління та випробувань космічних засобів

д.військ.н., професор

Посилання

Аерокосмічна розвідка в локальних війнах сучасності: досвід, проблемні питання і тенденції: [монографія] /

[Л. М. Артюшин, С. П. Мосов, Д. В. П’ясковський, В Б. Толубко]. – К.: НАОУ, 2002. – 202 с.

Мосов С. Аэрокосмическая разведка в современных военных конфликтах: [монография] / С. Мосов. – К.: Изд. дом “РУМБ”, 2008. – 248 с.

Мосов С. Беспилотная разведывательная авиация стран мира: история создания, опыт боевого применения, современное состояние, перспективы развития: [монография] / С. Мосов. – К.: Изд. дом “РУМБ”, 2008. – 160 с.

Застосування безпілотних літальних апаратів у воєнних конфліктах сучасності / [Ю. К. Зіатдінов,

М. В. Куклінський, С. П. Мосов, А. Л. Фещенко та ін.]; під ред. С. П. Мосова. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2013. – 248 с.

Догерти М. Дроны. Первый иллюстрированный путеводитель по БПЛА / М. Догерти; пер. с англ. В. Бычковой, Д. Евтушенко. – М.: Изд-во “Э”, 2017. –

с.

Mindell D. Our Robots, ourselves. Robotics and the Myths of Autonomy / D. Mindell – New York: Viking, 2015. –

p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-12

Номер

Розділ

ВОЄННО-ПРИКЛАДНІ ПИТАННЯ СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ ТА МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ