Застосування повітряно-космічних засобів в інтересах охорони та контролю державного кордону: світовий досвід

Автор(и)

  • С. П. Мосов Національний центр управління та випробувань космічних засобів, Ukraine
  • Ю. В. Мамчур Верховна Рада України, Ukraine
  • В. С. Міхеєв Державне космічне агентство України, Ukraine
  • С. Й. Хорошилова Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2019-1-65/92-97

Ключові слова:

Державний кордон, прикордонна авіація, безпілотна авіація, космічні засоби.

Анотація

Аналіз низки завдань охорони та контролю стану державного кордону України, що виявилися необхідними для вирішення із застосуванням повітряних і космічних засобів спостереження, викликав потребу в узагальненні досвіду іноземних держав, визначенні особливостей, умов і проблемних питань щодо її застосування на системних засадах.

Мета статті ‑ систематизувати на основі світового досвіду завдання, особливості, умови та проблемні питання застосування іноземними державами повітряних і космічних засобів спостереження у вирішенні завдань охорони та контролю стану державного кордону.

Як показав аналіз світового досвіду, з розвитком авіаційних і космічних засобів із встановленою на них видової апаратури високої розрізненості, спрощується вирішення завдань охорони і контролю стану державного кордону, особливо тих, що пов’язані з охороною кордону у важкодоступних місцях місцевості, у нічний час доби, із фізичною зміною сухопутних кордонів внаслідок створення природних і штучних перешкод та ін.

Враховуючи досвід іноземних держав, видова інформація зі супутників може бути також ефективно використовуватися в інтересах національного прикордонного відомства для вирішення завдань охорони та контролю стану державного кордону, як і з авіаційних засобів.

Подальші дослідження мають відбуватися за такими актуальними напрямами, як: застосування різних за типом БПЛА безпілотних авіаційних комплексів літакового і “коптерного” (квадрокоптер, мультикоптер) виду для забезпечення якісного виконання завдань охорони і контролю стану державного кордону України; забезпечення безперервності виконання завдань протягом доби, з урахуванням фізико-географічних, кліматичних і погодних умов, а також пори року з використанням інформації від авіаційних і космічних засобів моніторингу; комплексування інформації від авіаційних, космічних і наземних засобів охорони та контролю стану державного кордону для прийняття рішень з питань охорони та контролю стану державного кордону.

Біографія автора

С. П. Мосов, Національний центр управління та випробувань космічних засобів

д.військ.н., професор

Посилання

Бархатова Е. Ю. Международное публичное право в вопросах и ответах: учебное пособие. Москва: КноРус, 2004. 232 с.

Литвин М. М. Інтегроване управління кордонами: підручник. Київ: Вид-во ДПСУ, 2011. 542 с.

Войска пограничной охраны стран НАТО. URL: http://war1960.ru/vs/ voiskapo_natocounrys.shtml . (дата звернення: 25.02.2019).

Трубников Г. Пограничный “ДОЗОР”. URL: http://uav.ru. (дата звернення: 25.02.2019).

Адамчик М., Ткач А. Пограничная охрана Республики Польша: Современная Европейская Пограничная Служба. БДИПЧ ОБСЕ, 2004. 97 с.

Концепция охраны воздушного пространства государств-участников Содружества независимых государств. URL: http://www.innovbusiness.ru/pravo/ DocumShow_DocumID_60726.html. (дата звернення: 25.02.2019).

Довідник НАТО, 2006. 383 с.

Федутинов Д., Евдокимов А. Беспилотники в зеленых фуражках. Мировой опыт использования БЛА в охране государственных границ. URL: http://nvo.ng.ru/forces/2013-12-20/10_bpa.html. (дата звернення: 25.02.2019).

Ерохин Е. Беспилотные летательные аппараты и безопасность границ / Е. Ерохин. URL: http://uav.ru. (дата звернення: 25.02.2019).

Мосов С. Беспилотная разведывательная авиация стран мира: история создания, опыт боевого применения, современное состояние, перспективы развития: монография. Киев: Изд. дом “Румб”, 2008. 160 с.

Застосування безпілотних літальних апаратів у воєнних конфліктах сучасності: кол. монография / О. О. Горошко, О. А. Ільяшов, С. П. Мосов, А. Л. Фещенко та ін.; під ред. проф. С. П. Мосова. Київ: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2013. 248 с.

Мосов С. П., С. А. Станкевич. Застосування безпілотних літальних апаратів в інтересах виконання завдань державної прикордонної служби України: вимоги та рекомендації. Освітньо-наукове забезпечення діяльності правоохоронних органів і військових формувань України: збірник тез VIІI Всеукраїнської науково-практичної конференції (10 лист. 2015, м. Хмельницький,). Хмельницький: вид-во НАДПСУ, 2015. С. 506-507.

Мосов С. П., Присяжний В. І. Космічна складова інформаційного забезпечення системи національної безпеки. Аерокосмічні технології. 2017. №1(01). С.6-11.

Украина-Румыния: подводные камни в дунайских волнах. URL: http://www.delta-pilot.ua/node/205. (дата звернення: 25.02.2019).

Прикордонна безпека України: становлення, сучасний стан, проблеми і перспективи: кол. монографія / О. М. Шинкарук, С. П. Мосов, В. А. Кириленко та ін. Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2018. 188 с.

Меньшаков Ю. Техническая разведка из космоса. Москва: Academia, 2013. 656 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-24

Номер

Розділ

ВОЄННО-ПРИКЛАДНІ ПИТАННЯ СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ ТА МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ