Аналіз проблем організації та проведення огляду спроможностей в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України

Автор(и)

  • В. М. Семененко Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5774-0868
  • С. І. Антоненко Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0729-8431
  • Ю. М. Мудрак Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1159-5746

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2018-3-64/38-43

Ключові слова:

Аналіз, спроможності, сили оборони.

Анотація

Воєнно-політична обстановка довкола України (агресія Російської Федерації проти України, тимчасова окупація Автономної Республіки Крим, проведення операції об’єднаних сил на Сході України, нарощування військових угруповань біля наших кордонів, захоплення в полон українських військових моряків і суден у Керченській протоці) потребує ефективного проведення процедур оборонного планування в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України.

Основним індикатором для розв’язання зазначеної проблеми має стати Стратегічний оборонний бюлетень України. Зазначена робота потребує ґрунтовного наукового дослідження та супроводження, оскільки порядок оборонного огляду Міністерством оборони, який затверджений Урядом, на практиці не апробований, так само, як і порядок огляду спроможностей.

Метою статті є обґрунтування рекомендацій щодо розв’язання проблем організації та проведення огляду спроможностей в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України.

Для виключення суб’єктивізму під час проведення огляду спроможностей і наукового обґрунтування його результатів доцільно використовувати методики та інструменти стратегічного аналізу, а саме: метод експертних оцінок Дельфі (Delphi technique); методику комплексного аналізу (PEST analysis: political, economic, socio-cultural and technological); методику аналізу сильних і слабких сторін, можливостей і загроз (SWOT: strengths, weaknesses, opportunities and threats analysis), методику аналізування прогалин (Gap Analysis), методику профілювання ризиків (Risk Profiling).

У зв’язку із започаткуванням нового циклу оборонного планування вважається доцільним:

урахувати вимоги Закону України “Про національну безпеку України” від 21.06.2018 № 2469-VIII;

ініціювати проведення огляду спроможностей в найближчу перспективу;

у ході огляду спроможностей провести оцінювання спроможностей у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України відповідно до Рекомендацій з порядку організації проведення оцінювання спроможностей у Збройних Силах України та “Рекомендацій з проведення огляду спроможностей сил оборони” у разі їх затвердження.

Біографії авторів

В. М. Семененко, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

к.т.н, с.н.с.

С. І. Антоненко, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

 

 

Посилання

Закон України “Про національну безпеку України” від 21.06.2018 року № 2469-VIII.

Порядок проведення оборонного огляду Міністерством оборони: затв. Постановою КМ України від 31.10.2018 р. № 941.

Дєнєжкін М. М., Крикун П. М., Руснак І. С. Проблеми проведення комплексного огляду сектора безпеки та оборони України: погляди на його організацію та вирішення завдань // Наука і оборона. 2014. № 4. С. 3-10.

Можаровський В. М. Оборонний огляд в Україні: результати і висновки // Наука і оборона. 2012. № 4. С. 3-11.

Тимчасовими рекомендаціями з проведення огляду спроможностей за функціональними групами спроможностей в Міністерстві оборони України, Збройних Силах України та інших складових сил оборони, затв. МО України 18.10.2018 року.

Рекомендації з оборонного планування на основі спроможностей в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України: затв. МО України 12.06.2017 року.

Сектор безпеки і оборони України: теорія, стратегія, практика. Монографія /Саганюк Ф.В., Фролов В.С., Устименко О.В., Лобко М.М., Семененко В.М., Сурков О.О. та ін. К., 2017. 180 с.

Сектор безпеки і оборони України: стратегічне керівництво та військове управління. Монографія / Руснак І.С., Фролов В.С., Саганюк Ф.В., Пушняков А.С., Лобко М.М., Павленко В.І., Устименко О.В. К.: ЦЗ МО та ГШ ЗС України, 2018. 230 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-28

Номер

Розділ

ОБОРОННЕ ТА БЮДЖЕТНЕ ПЛАНУВАННЯ