Підходи до аналізу чинників, які впливають на розвиток Збройних Сил України та інших складових сил оборони

Автор(и)

  • М. Г. Іваницький Кафедра керівництва військами (силами) в мирний час Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5137-6591
  • Ф. В. Саганюк Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9516-0562
  • Ю. М. Мудрак Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1159-5746
  • А. В. Пальчик Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2737-6564

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2019-3-67/54-58

Ключові слова:

Збройні Сили України, оборонний огляд, стратегічне і оборонне планування, спроможності сил оборони, стратегічні цілі, чинники.

Анотація

В сучасних умовах підвищення бойових спроможностей Збройних Сил України та інших складових сил оборони для активної протидії агресору набуває все більшої актуальності.

Важливою процедурою в процесі стратегічного і оборонного планування розвитку спроможностей Збройних Сил (ЗС) України та інших складових сил оборони (СО) є аналіз та врахування впливу зовнішніх і внутрішніх чинників.

Метою статті є дослідження наявних підходів до аналізу чинників, які впливають на розвиток ЗС та інших складових СО для визначення ефективних шляхів цього розвитку і більш активної протидії агресору.

Під чинниками розуміють умови, рушійні сили, причини будь-якого процесу, що визначають його характер або одну із основних рис.

Рекомендують класифікувати чинники так:

економічні, що відображають тенденції економічного розвитку України;

соціальні та культурні, що характеризують стан та тенденції освіченості персоналу, специфіку звичаїв і традицій та інших цінностей у аспекті їх впливу на діяльність військ (сил);

правові – відображають систему стосунків, врегульованих законодавством, зокрема вказують на яких умовах доцільно здійснювати ту чи іншу військову діяльність, які нормативно-правові акти є у цій сфері діяльності тощо;

технологічні – аналізують з точки зору їх впливу на зміст та методи діяльності військ (сил), чи є можливість використання мережі Інтернету, інших засобів комунікації для реалізації визначених цілей тощо.

Аналіз цих та інших чинників, які впливають на розвиток ЗС та інших складових СО є важливою процедурою планування сил та ресурсів, формування відповідних заходів щодо забезпечення необхідних їм спроможностей для оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Вони впливають або можуть впливати на розвиток ЗС та інших складових СО дає можливість виявити певні їх закономірності і врахувати в ході планування відповідних заходів щодо розвитку ЗС та інших складових СО для забезпечення необхідних їм спроможностей і активної оборони держави від агресора.

Розроблення за результатами оборонного огляду необхідних варіантів проектів нової Стратегії воєнної безпеки України та Стратегічного оборонного бюлетеня України доцільно здійснювати з урахуванням аналізу наявних та потенційних чинників, що впливають на ефективність планування розвитку ЗС та інших складових СО, наблизивши цей процес до принципів і стандартів, прийнятих у арміях держав-членів НАТО.

Біографії авторів

М. Г. Іваницький, Кафедра керівництва військами (силами) в мирний час Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук, доцент

Ф. В. Саганюк, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. юрид. наук, доцент

Посилання

Азарова Т. В., Абрамов Л. К. Стратегічне планування діяльності. Кіровоград: ЦПТІ, 2000. 92 с.

Чинники впливу на планування зовнішньоекономічної діяльності. Науковий вісник НЛТУ України. 2012. Вип. 22/8. С. 296–301.

Дроздова Г. М. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності підприємства : навч. посібн. Київ, 2002. 172 с.

Маргасова В. Г., Роговий А. В., Виговська В. В. Аналіз фінансових результатів зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. Актуальні проблеми економіки : наук. економ. журнал. Київ, 2009. № 3 (93). С. 207–213.

Сектор безпеки і оборони України: теорія, стратегія, практика : монографія / Ф.В. Саганюк, В. С. Фролов, О. В. Устименко, М. М. Лобко та ін. Київ : Академпрес, 2017. 182с. URL: http:// www.nationalsecurity.in.ua/sector-of- security-and- defense-of-ukraine.

Методика проведення SWOT аналізу. URL: http://marketing.by/novosti-rynka/metodika-provedeniya-swot-analiza-obraztsy-matrits-swot.

Біла книга – 2017. Збройні Сили України. Київ : МО України, 2018. С. 11.

Кузьмін О. Є., Мельник О. Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту. Львів, 2007. 384 с.

Воєнна доктрина України (Стратегія воєнної безпеки України) (проєкт). URL: http://www.mil. gov.ua/content/public_discussion/proj_vdu.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-24

Номер

Розділ

ОБОРОННЕ ТА БЮДЖЕТНЕ ПЛАНУВАННЯ