Деякі підходи до імплементації вимог концептуальних оборонних документів в НАТО

Автор(и)

  • А. В. Пальчик Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0002-2737-6564

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2020-3-70/133-136

Ключові слова:

Збройні Сили України, імплементація, спроможності сил оборони, НАТО.

Анотація

Збройна агресія проти України з боку РФ вимагає підвищення ефективності діяльності Збройних Сил України відповідно до вимог сучасних концептуальних документів та наближення їх розвитку до принципів і стандартів, прийнятих у державах-членах НАТО.

Досвід держав-членів НАТО зараз активно впроваджуються у МО України та Збройних Силах України. Стратегічним оборонним бюлетенем України 2016 року в рамках стратегічної цілі № 2 передбачено, що впровадження планування розвитку спроможностей сил оборони є основою для сектору безпеки і оборони. З метою імплементації визначених цим документом завдань, а також вимог Закону України “Про національну безпеку України” у МО України та Збройних Силах України здійснена низка заходів з цих питань.

Наприклад, метою оборонного планування (ОПОС) в НАТО є створення та розвиток необхідних оборонних спроможностей військ (сил). Перелік таких спроможностей в НАТО визначається Стратегічною концепцією щодо оборони та безпеки держав-членів НАТО. Важливим документом імплементації її вимог набула прийнята державами-членами НАТО Комплексна політична директива (Comprehensive Political Guidance). Вона стала основним документом, який забезпечує єдність підходів усіх членів Альянсу для досягнення спільної мети.

Досвід оборонного менеджменту держав-членів НАТО з імплементації норм та вимог стратегічних концептуальних документів у інших програмних та планових документах доцільно використовувати при розробленні в МО України та Збройних Силах України відповідних концептуальних документів, програм та планів для наближення цього процесу до принципів і стандартів, прийнятих в державах-членах НАТО.

Посилання

Рекомендації з оборонного планування на основі спроможностей в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України : затв. МО України 12.06.2017 р.

Стратегічна концепція щодо оборони та безпеки держав-членів Організації Північноатлантичного договору “Активна участь, сучасна оборона” : ухвал. 19.11.2010 р.

Імплементація “Комплексної політичної директиви НАТО” як нового стратегічного документа. Стратегічні пріоритети. 2009. № 1. С. 218–227.

Дєнєжкін М. М., Наливайко А. Д., Поляєв А. І. Особливості оборонного планування у державах-членах НАТО на основі спроможностей. Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. 2017. № 2 (60). С. 34–38.

Наливайко А. Д., Сівоха І. М., Поляєв А. І. Впровадження оборонного планування на основі спроможностей в складових сил оборони України. Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. 2018. № 1 (62). С. 46–50.

Manual for the Operation of the Joint Capabilities Integration and Development System (JCIDS). 12 February 2015. Joint Staff, 2015. 416 p.

Comprehensive Political Guidance Endorsed by NATO. Heads of State and Government on 29 November 2006. Riga. Latvia. Part 3. § 11.

Управлінські процеси та засади функціонування ЗС України до кінця 2022 року будуть переведені на нову доктринальну базу. МО України : офіційний вебсайт. 2020. 30 жовтня.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-22

Номер

Розділ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ