Комп’ютерне моделювання в органах управління розвідки для аналізу та обробки даних

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2020-3-70/113-116

Ключові слова:

Органи управління розвідки, комп’ютерне моделювання, розвідувальна інформація, аналіз обстановки, обробка даних.

Анотація

На теперішній час до органів управління розвідки надходить велика кількість інформації про противника, яку необхідно обробити, узагальнити, провести аналіз та доповісти вищому керівництву. Більшість цієї інформації заноситься до програм комп’ютерної техніки для подальшої її обробки і аналізу. Під час цієї роботи  великі витрати часу йдуть саме на аналіз даних про противника для подальшого прийняття рішень.

Зараз використовується метод імітаційного моделювання, який полягає у прогнозуванні або реконструюванні змін певних сутностей прогоном їх комп’ютерних моделей. Це формальний метод, який використовує маніпулюванні символи, проте не враховує можливих різноманітних виявлень інтелекту певних суб’єктів, що впливають на сутності, які вивчають.

Формальний метод моделювання не дозволяє проаналізувати дії противника. Потрібен ефективний спосіб, який дозволяє уявити і проаналізувати “фізичні наслідки” проєкту до початку постановки завдань. Для покращення роботи з інформацією, аналізу і обробки її, необхідно розглянути використання інформаційних технологій з системним моделюванням, які враховують декілька показників та надають можливість прогнозування.

На сьогоднішній день необхідна інтеграція технологій в органах управління розвідки для швидкого аналізу противника, обробки даних та успішного і якісного прийняття рішення.

Запропоновано розробити програми з технологією комп'ютерного візуального моделювання для органів управління розвідкою, де з урахуванням місцевості та складу підрозділів противника буде наноситись інформація про об’єкти противника які навіть не підтвердженні. Тобто об’єкти які підтвердженні наносяться одним кольором, а які ні підтверджені ‑ іншим. При цьому знаючи приблизний склад противника програма розставить підрозділи противника з урахуванням місцевості, штату, відстаней між підрозділами та покаже шляхи можливого просування або підходів.

Для забезпечення більш глибокого розуміння інформації та її аналізу, надаються рекомендації щодо застосування комп’ютерного моделювання в органах управління розвідки.

Біографії авторів

Ю. А. Максименко, Військова академія, Одеса

канд. техн. наук

В. В. Маміч, Військова академія, Одеса

канд. техн. наук, доцент

В. В. Скачков, Військова академія, Одеса

д-р техн. наук, професор

Посилання

Horrocks I., Sattler U., Tobies S. Practical Reasoning for Very Expressive Description Logics. Logic. Journal of the IGPL (Interest Group in Pure Logic). 2000. No 8 (3). pp. 239–263.

Аналітична розвідка як компонент розвідувально-інформаційної діяльності / Л. Заболотний, В. Небога, Г. Нестерук та ін. Київ : НУОУ імені Івана Черняховського, 2017. 262 с.

Інформаційні технології інформаційно-аналітичного забезпечення органів управління військами (силами) : підручник / С. Микусь, В. Солонніков, В. Крайнов, Ю. Даник та ін. Київ : НУОУ імені Івана Черняховського, 2019. 352 с.

Вернер І., Козаков Ю., Рябцев В. Застосування сучасних інформаційних технологій в роботі органів управління. Київ : НУОУ імені Івана Черняховського, 2006. 368 с.

Семотюк О. П. Сучасний словник іншомовних слів. Харків : Веста : Ранок, 2008. 374 с.

Daneshjo N. Computer Modeling and Simulation. International Conference on Optimization of the Robots and Manipulators. University Politehnica of Buchares(OPTIROB 2011), May 26.

Копаєв О. В. Алгоритм як модель алгоритмічного процесу. URL: http://www.ii.npu.edu.ua/files/ Zbirnik_KOSN/6/21.pdf.

Margaret A. Honey and Margaret L. Hilton. Editors; Learning Science Through Computer Games and Simulations. 2011. 174 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-27

Номер

Розділ

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ