Пропозиції щодо розробки та впровадження аналітичного модулю контролю за процесом закупівель товарів, робіт та послуг для потреб Збройних Сил України

Автор(и)

  • В. Галаган Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2021-1-71/87-92

Ключові слова:

Система електронних торгів; аналітичний модуль контролю; аналітична система.

Анотація

Для контролю за закупівлями товарів, робіт та послуг в державному масштабі створена та використовується система електронних торгів ProZorro. Після початку роботи системи електронних торгів ProZorro Міністерство оборони України активно включилося в роботу та стало одним із лідерів за кількістю укладених угод серед інших учасників, що призвело до значної економії бюджетних коштів.

На сьогодні існує проблема забезпечення всіх зацікавлених осіб (до ланки начальника служби частини, з’єднання) необхідною аналітичною інформацією щодо процесу закупівель товарів, робіт, послуг. Тим більше, що саме вказані категорії є найбільш обізнаними з діяльністю, спроможностями та порядністю місцевих (гарнізонних) постачальників.

Проведений аналіз показує, що розробка та впровадження власного аналітичного інструментарію дозволить здійснювати контроль за процесом закупівель та надавати деталізовану інформацію керівному складу Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗС України для подальшого прийняття обґрунтованих рішень щодо забезпечення потреб військ (сил). При цьому, етап розробки та впровадження аналітичного модулю контролю за процесом закупівель товарів, робіт та послуг може бути максимально спрощеним та фінансово не затратним за рахунок отриманого раніше досвіду роботи з програмним забезпеченням та наявними ліцензіями на його використання.

Напрацювання, що будуть реалізовані у власному аналітичному модулі можуть бути успішно використані в ході побудови єдиної інформаційної системи управління оборонними ресурсами DRMIS (Defense Resources Management Information System) та в ході створення робочого макету базового рівня інформаційної інфраструктури Міністерства оборони України.

Біографія автора

В. Галаган, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук, доцент

Посилання

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року “Про Стратегічний оборонний бюлетень України” : Указ Президента України від 06.06.2016 р. №240/2016. URL: http://www.president. gov.ua/news/prezident-zatverdiv-strategichnij-oboronnij-byuleten-ukrayin-37309 (дата звернення: 15.04.2020).

Виступ Міністра оборони України від 10.01.2019. URL: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/ministr-oboroni-stepan-poltorak-use-sho-zakupovuye/ (дата звернення: 15.04.2020).

Бородулин А. Разработка информационно-аналитических систем корпоративного управления. Вестник Тверского государственного университета. Экономика и управление. 2016. № 2. С. 159–165.

Белов В. Информационно-аналитические системы. Основы проектирования и применения : учебн.-практ. пособ. изд. 2-е, перераб. и доп. Москва : МГУ экономики, статистики и информатики,2005. 111 с.

Бусол О. Перспективи використання інформаційно-аналітичних систем. Тези доповіді на міжнародні конференції. URL: http://conference.nbuv.gov.ua/report/view/id/335 (дата звернення: 15.04.2020)

Про публічні закупівлі : Закон України від 25.12.2015 р. № 922-VIII. URL: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/ministr-oboroni-stepan-poltorak-use-sho-zakupovuye/ (дата звернення: 15.04.2020).

Державне бюро розслідувань. ДБР розслідує розтрату 37 млн під час будівництва на полігоні “Широкий лан”. URL: https://dbr.gov.ua/news/dbr-rozslidue-roztratu-37-mln-pid-chas-budivnictva-na-poligoni-shirokiy-lan (дата звернення: 15.04.2020).

Аналітичні інструменти для контролю та моніторингу публічних закупівель. URL: https://dozorro.org/tools (дата звернення: 15.04.2020).

Галаган В., Бондарчук С., Полішко С. Формування загального обрису інформаційно-аналітичного автоматизованого робочого місця керівного складу управління нерухомим військовим майном ЗС України. Оборонний вісник. 2018. №2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-04

Номер

Розділ

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ