Напрями удосконалення організаційно-штатної структури органів технічного забезпечення підрозділів і частин тактичного рівня у єдиній системі логістики

Автор(и)

  • M. Шапталенко Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2021-2-72/90-96

Ключові слова:

Озброєння; військова техніка; відновлення; технічне обслуговування; логістика; тилове та технічне забезпечення.

Анотація

У статті обґрунтовано необхідність удосконалення організаційно-штатної структури органів технічного забезпечення підрозділів, частин і з’єднань тактичного рівня Сухопутних військ Збройних Сил України, враховуючи досвід збройних сил США, ФРН та інших провідних країн НАТО. Запропоновано необхідний апарат для вирішення визначених проблем.

Уже більше шести років ЗС України ведуть бойові дії з відстоювання суверенітету та територіальної цілісності України. За цей час відбулися радикальні зміни в політичному житті, економіці держави і ЗС України.

Постала проблема не повної відповідності можливостей сил і засобів ремонтно-відновлювальних органів підсистеми технічного забезпечення цілям і завданням функціонування системи матеріально-технічного забезпечення Сухопутних військ в єдиній системі логістики. Це, в свою чергу, призводить до того, що підсистема технічного забезпечення не повністю забезпечує своєчасність відновлення та повноту технічного обслуговування озброєння та військової техніки, що вийшли з ладу, як у результаті бойових пошкоджень, так і за технічними причинами.

Найкращі вирішення цих завдань в складних ситуаціях, зазвичай, знаходять шляхом раціональної побудови організаційної структури системи та її окремих ланок, чіткого розподілу функцій між ними в типових ситуаціях роботи, достатнього резервування виробничих потужностей і матеріальних засобів на кожному рівні, а також стійкого управління.

Тому, саме розгляд цієї проблеми на засадах системного підходу дозволив запропонувати шляхи раціональної побудови організаційно-штатної структури як сил і засобів ремонтно-відновлювальних органів тактичного рівня в цілому, так і його окремих ланок, чіткого розподілу функцій між ними в типових ситуаціях роботи, достатнього резервування виробничих потужностей і матеріальних засобів на кожному рівні, а також стійкого управління силами і засобами логістики, зокрема технічного забезпечення Сухопутних військ Збройних Сил України.

Біографія автора

M. Шапталенко, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Доктрина “Об’єднана логістика” – ВКП 4.00 (01). 01 від 19.09.2020 р.

Ковалішин С. С., Халтурин Р. В. Напрями удосконалення організаційно-штатної структури органів технічного забезпечення у військовій ланці в єдиній системі матеріально-технічного забезпечення. Збірник наукових праць Військової академії. Одеса, 2014. С. 70–76.

Романченко І. С., Шуєнкін В. О. Погляди на розвиток системи матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України. Наука і оборона. 2007. № 4. С. 22–27.

AJP-4 (В) – Allied Joint Doctrine for Logistics, Edition B Version 1, December 2018 (Доктрина НАТО з логістики).

JP-4 – JOINT LOGISTICS February 2019, INCORPORATING CHANGE May 2019 (Доктрина об’єднана логістика, МО США).

МС 319/3 – NATO Principles and Policies for Logistics (Принципи та політика НАТО щодо логістики).

Доктрина “Сили логістики” – ВКП 4.32 (41). 01 від 08.02.2021 р.

Доктрина “Застосування сил логістики” – ВКП 4.32 (03). 01 від 04.02.2021 р.

Проєкт Держбюджету на 2020 рік. Розподіл видатків за напрямами фінансування (діаграма “світова практика”).

Система технического обеспечения Сухопутных войск : военно-теоретический труд. Москва : Военная академия БТВ, 1985.

Гуляев А. В. Руководство и управление производственным процессом в подвижных ремонтных средствах танковых войск. Москва : Военная академия БТВ, 1977.

Тихонов В. П. Основы организации ремонта БТТ. Москва : Военная академия БТВ, 1975.

Хазанович О. І. Система матеріально-технічного забезпечення: Ретроспектива розвитку та напрями удосконалення. Наука і оборона. 2007. № 1. С. 27–31.

Доктрина “Забезпечення МтЗ, роботами та послугами” – ВКП 4–160 (03).01 від 21.01.2021 р.

Доктрина “З організації переміщень та перевезень (транспортувань) у Збройних Силах України” – ВКП 4.00 (03).01 від 19.08.2020 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-25

Номер

Розділ

КЕРІВНИЦТВО ВІЙСЬКАМИ (СИЛАМИ) ОБОРОНИ