Досвід дій стихійного руху опору під час проведення антитерористичної операції на Сході України в початковий період її ведення

Автор(и)

  • М. Попельський Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2022-1-74/22-26

Ключові слова:

Рух опору; добровольці; націоналістичне підпілля Луганщини;організація руху опору; завдання руху опору; громадянська діяльність місцевого населення.

Анотація

Враховуючи нестабільну і недоброзичливу зовнішньополітичну, економічну, соціальну, інформаційну обстановку навколо України виникає об’єктивна потреба подальшого удосконалення системи руху спротиву на територіях, тимчасово зайнятих агресором (противником).

Мета статті – висвітлення заходів, які проводилися проукраїнське налаштованим населенням в Донецькій та Луганській областях на початковому етапі відсічі збройної агресії з боку ЗС Російської Федерації та незаконних озброєних формувань, проведення аналізу їх дій для обгрунтування пропозицій стосовно організації та підготовки руху опору на території держави.

Аналіз дій руху опору під час проведення Антитерористичної операції на Сході України (Операції об’єднаних сил) Збройних Сил України показує, що на початку воєнного конфлікту у 2014 році формування та дії руху опору на окупованої території відбувалося стихійно, в основному за ініціативою проукраїнське налаштованого місцевого населення, без дійсного керування з боку штабу АТО.

Реалії сьогодення диктують загальну ефективну (та відносно дешеву) систему організації руху опору з числа патріотично налаштованих мешканців, які мають досвід бойових дій, а також розроблення та застосування нестандартних підходів, передових розвідувальних технологій і комплексних асиметричних відповідей агресору на випадок активізації його дій та розширення масштабу конфлікту.

Існуючі наразі законодавчі документи з цих питань, не в повною мері відповідають загрозам, які на даний час існують навколо України, і потребують подальшого аналізу та удосконалення законодавства і цієї сфері.

Матеріали, які надані в статті, можуть бути використані для подальшого проведення аналізу виконання Закону України “Про основи національного спротиву” та проведення науково-дослідної роботи у цих напрямках.

Біографія автора

М. Попельський, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

N. Popelsky

Посилання

Про основи національного спротиву : Закон України від 29.07.2021 р. № 406/2021.

Про оборону України : Закон України від 06.12.1991 р. № 1932-XII.

Здесь есть люди, готовые сражаться за свою землю и уничтожать бандитов – первое обращение партизан Донбасса. ЦЕНЗОР.НЕТ. 2014.

Лисенко А. Силам АТО протистоїть 15-тисячне військо. Генштаб створює партизанський рух. Українська правда. 2014. Здесь есть люди, готовые сражаться за свою землю и уничтожать бандитов – первое обращение партизан Донбаса. ЦЕНЗОР.НЕТ. 2014.

На Донбассе появились партизаны, воюющие против террористов. ЦЕНЗОР.НЕТ. 2014. Здесь есть люди, готовые сражаться за свою землю и уничтожать бандитов – первое обращение партизан Донбасса. ЦЕНЗОР.НЕТ. 2014.

У Маріуполі готують мітинг за мир і партизанські загони. Українська правда. 2014.

Партизаны Донбасса уничтожили группу боевиков и казачьего главаря Маршала. ЦЕНЗОР.НЕТ. 2014.

Світова гібридна війна: український фронт : монографія / за заг. ред. В. П. Горбуліна. Київ : НІСД, 2017. 496 с.

Про затвердження Порядку організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву : постанова Кабінету Міністрів від 29.12.2022 р. № 1443.

Про затвердження Порядку встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан: постанова Кабінету Міністрів від 29.12.2022 р. №1450.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-16

Номер

Розділ

ВОЄННА ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ