Досвід формування та застосування бойових резервів прикордонної служби, їх завдання в сучасних умовах

Автор(и)

  • О. Цевельов Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2022-1-74/27-36

Ключові слова:

Бойові резерви; орган та підрозділ охорони державного кордону; прикордонні комендатури; підрозділ швидкого реагування; оперативно-службова діяльність.

Анотація

З метою максимального захисту кордону та реагування на кризові ситуації у контрольованих прикордонних районах відповідними державними органами вживаються заходи реагування, що включають в себе й створення відповідних бойових прикордонних резервів. Вивчення досвіду формування таких резервів, порядку їх застосування дозволяє використовувати його під час подальшого реформування прикордонного відомства в умовах обстановки, що швидко змінюється.

Враховуючи досвід формування та застосування бойових резервів, основними завданнями прикордонної служби, виходячи з обстановки на державному кордоні, повинні бути:

по-перше, вдосконалення нормативно-правової бази та визначення на законодавчому рівні положення про спеціальний статус прикордонної служби;

по-друге, структура апарату Державної прикордонної служби потребує чіткого розмежування управлінських функцій, підпорядкованості та відповідальності за формування, підготовку й залучення бойових підрозділів;

по-третє, оснащення бойових підрозділів для автономного їх використання на загрозливих ділянках;

по-четверте, підготовка бойових підрозділів прикордонної служби повинна направлена на вміння діяти в сучасному бої, взаємодіяти з підрозділами Збройних Сил та Національної гвардії України, а на час виконання завдань мирного часу – на правоохоронну діяльність;

по-п’яте, створення для бойових підрозділів окремих місць їх дислокації, навчальну базу та полігони.

У дослідженні проаналізовано порядок формування бойових прикордонних підрозділів, їх завдання та можливі способи застосування, надано пропозиції щодо їх складу та укомплектування й застосування у сучасних умовах. В дослідженні використані матеріали бойових донесень, журналів службово-бойових дій та проєктів нормативно-правових документів щодо першого етапу створення бойових прикордонних резервів у Державній прикордонній службі України в умовах активного залучення сил і засобів в Антитерористичної операції в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Біографія автора

О. Цевельов, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

кандидат наук з державного управління

Посилання

Державна прикордонна служба України. URL: https://dpsu.gov.ua/ua/ law_base (дата звернення: 10.01.2022).

Про схвалення Стратегії розвитку Державної прикордонної служби : розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.11.2015 р. № 1189-р. URL: zakon.rada.gov.ua/laws/show/1189-2015-p (дата звернення: 02.01.2022).

Burisma Holdings. Матеріали з Вікіпедії. URL: ru.wikipedia.org/wiki/Burisma_Holdings (дата звернення: 06.01.2022).

Офіційний сайт Офісу Президента України. URL: President.gov.ua/ua.novyny (дата звернення: 04.01.2022).

Ерман Г. Зимова війна: як Фінляндія зупинила наступ СРСР, в якому загинули тисячі українців. ВВС News Україна. URL: bbc.com/Ukrainian/ features-50431418 (дата звернення: 04.01.2022).

Українська правда. Комплекс заходів з виконання мінських домовленостей. 2015. URL: Pravda.com.ua/ua/articles/2015/02/12/7058327/ (дата звернення: 06.01.2022).

Версия : Городинский В. І. Освободительный поход в Германию. Федеральний выпуск № 3 от 24.01.2022. URL: /versia.ru/osoboye-pogranichnye-batalony-byli-sozdany-dlya-sovetizacii-evropy (дата звернення: 04.01.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-16

Номер

Розділ

ВОЄННА ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ