Модель визначення співвідношення воєнних та невоєнних сил і засобів у складі багатопрофільної інтегрованої міжнародної операції з підтримання миру та безпеки

Автор(и)

  • C. Возняк Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2022-1-74/37-44

Ключові слова:

Багатопрофільна інтегрована міжнародна операція з підтримання миру і безпеки; модель; сценарій, сучасний воєнний конфлікт.

Анотація

З метою запобігання збройних конфліктів створені миротворчі сили ООН та відпрацьована достатня кількість типів миротворчих операцій. Але варто відмітити, що порівняно з періодом 1990-х рр., сучасні операції ООН з підтримання миру і безпеки розгортаються на значно триваліший термін з неявними результатами. Це обумовлює необхідність проведення більш глибокого аналізу підготовки, складу та вирішення специфічних завдань у сучасних міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Мета статті – на основі аналізу характеру та особливостей сучасних військових конфліктів (СВК)розробити модель та визначити співвідношення воєнних і невоєнних сил та засобів у складі багатопрофільної інтегрованої міжнародної операції з підтримання миру і безпеки.

На основі проведеного аналізу було визначено, що сучасний військовий конфлікт (СВК) характеризуються: некерованим характером збройного насильства; розмитими географічними зонами; використанням не лише військової сфери для протистояння а й залученням невоєнних сил і засобів і окремих категорій населення. Одним з варіантів вирішення СВК є застосування миротворчих сил. Однак проведення миротворчої операції з залученням тільки військового контингенту в сучасних умов не спрацьовує.

Для визначення раціонального співвідношення воєнних і невоєнних сил та засобів у складі такої операції, запропоновано:

– методику оцінки конфліктів аналітичного центру The Fund for Peace доповнити індикаторами інформаційного втручання;

– модель визначення раціонального складу місії, в якій уточнено перелік сценаріїв (фаз) розвитку СВК за двома варіантами (послідовний і паралельний).

Біографія автора

C. Возняк, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Посилання

Іващенко А. М., Возняк С. М. Аналіз можливих форм і способів проведення миротворчої операції ООН на Сході України. Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Київ, 2018. № 2 (63). C. 32–38.

Голопатюк Л. С. Аналіз змін стратегії миротворчої діяльності Організації Об’єднаних Націй. Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Київ, 2016. № 3 (58). С. 48–53.

Власик Ю. І. Миротворчі операції НАТО, як інструмент підтримання миру та безпеки. KOMA, кореспонденція міжнародної аналітики 2014. Т. 2, № 1, Весна. С. 14.

Шпура М. І., Кульчицький О. С., Комолаєва Т. М. Аналіз підходів, механізмів і способів, що використовує НАТО та інші міжнародні організації з безпеки для врегулювання сучасних воєнних конфліктів. Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Київ, 2019. № 3 (67). С. 28–35.

Філіпчук В. Міжнародна миротворчість та війна на Сході України: чи є точки дотику? Превентивна дипломатія, миротворчість, підтримка миру та миробудівництво у врегулюванні “українського конфлікту”. Міжнародний центр перспективних досліджень. 2016. 44 c.

Сиротенко А. М., Богданович В. Ю., Романченко І. С., Свида І. Ю. Методологія комплексного використання військових та невійськових сил і засобів сектору безпеки і оборони для протидії сучасним загрозам воєнній безпеці України : монографія. Львів : НАСВ, 2019. 268 с.

Бочарніков В. П., Свєшніков С. В. Погляди на характер сучасних воєнних конфліктів. Наука і оборона. 2017. № 1. С. 3–8.

Ткач О. Ткач А. М’яка сила як інструмент непрямого управління міжнародними процесами. Американська історія та політика. 2016. № 2. С. 252–259.

Упсала: Uppsala Conflict Data Program, 2018. Department of Peace and Conflict Research, Uppsala University, Sweden.

Prinsloo B. Hybrid Peacekeeping – A Deeper Understanding of Evolving Peacekeeping Practices. Oxford research group. 2017. URL: https://www.oxfordresearchgroup.org.uk/blog/hybrid-peacekeeping-a-deeper-understanding-of-evolving-peacekeeping-practices (дата звернення: 23.11.2021).

Військовий спостерігач ООН : навч. посіб. Т. 1. Київ : НУОУ, 2017. 400 с.

Радецький В. Г. Класифікація сучасних воєнних конфліктів і види миротворчої діяльності.

URL: https://vmv.kymu.edu.ua/v/09/04.htm (дата звернення: 23.11.2021).

Індекс слабкості держав світу (Fragile States Index). URL: https://fragilestatesindex.org (дата звернення: 23.11.2021).

Литвиненко О. В. Інформаційні впливи та операції. Теоретико-аналітичні нариси : монографія. Київ : НІСД, 2003. 240 с.

Вепринцев В., Манойло А., Петренко А., Операции информационно-психологической войны. URL: http://psyfactor.org/psyops/psyops4.htm (дата звернення: 23.11.2021).

Calha J. Hybrid Warfare: NATO’s new Strategic Challenge? Report to NATO Parliamentary Assembly, 7 April 2015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-16

Номер

Розділ

МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У ВОЄННІЙ СФЕРІ