Обґрунтування підходу до вдосконалення стратегічного планування в силах оборони

Автор(и)

  • М. Коваль Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • А. Наливайко Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2022-2-75/61-66

Ключові слова:

Стратегічне планування; сили оборони; розвиток спроможностей; оборонна реформа; програмні документи.

Анотація

Однією з важливих складових формування, розвитку й функціонування сил оборони України є стратегічне планування, яке в умовах збройної агресії проти України з боку Російської Федерації потребує термінового вдосконаленням, оскільки існуюче планування на даний час не в змозі охопити весь спектр завдань, які визначені національним законодавством у сфері оборони.Однією з причин такого стану на сьогодні є відсутність цілісної системи державного стратегічного планування, складовою частиною якого є стратегічного планування в силах оборони.

Метою статті є дослідження та обґрунтування ефективніших підходів до вдосконалення стратегічного планування у силах оборони для сучасних безпекових умов.

Визначені основні кроки розроблення стратегічного плану:

- підготовка до процесу стратегічного планування;

- аналіз майбутнього безпекового середовища;

- визначення візії та місії органу управління складових сил оборони;

- визначення стратегічної мети та цілей розвитку спроможностей сил оборони;

- визначення завдань та показників для досягнення визначених  стратегічних цілей;

- розроблення стратегічного плану складових сил оборони, який містить певні етапи його формування;

- реалізація стратегічного плану та моніторинг його виконання.

Розроблення стратегічного плану розвитку сил оборони, як специфічний вид діяльності, ‑ це послідовний ітераційний процес, що складається з сукупності взаємопов’язаних етапів. Запропоновано порядок розроблення і контролю виконання стратегічного плану розвитку складових сил оборони

В рамках практичної реалізації наданих пропозицій уточнені відомі визначення і терміни теорії стратегічного планування та запропонованопорядок розробки документу оборонного планування.

Біографії авторів

М. Коваль, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

доктор військових наук

А. Наливайко, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Горбулін В. П., Качинський А. Б. Стратегічне планування: вирішення проблем національної безпеки : монографія. Київ : НІСД, 2010. 288 с.

Бакуменко В. Д., Дзвінчук Д. І., Поважний О. С. Державне управління : курс лекцій. Івано-Франківськ : Місто НВ, 2011. 536 с.

Руснак І., Меліхов О., Яковенко А., Романюк І. Документи стратегічного (оборонного) планування Міністерства оборони України, Збройних Сил України, інших складових сил оборони та порядок їх реалізації // Наука і оборона. 2021. № 3. С. 13–21.

Телелим В. М., Єфіменко В. І., Мінєєв П. А. До питання розробки та імплементації плану оборони України // Наука і оборона. 2021. № 2. С. 3–7.

Лобко М. М., Лобанов А. А., Пунда Ю. В. Проблеми стратегічного планування у воєнній сфері: досвід та шляхи вирішення // Стратегічна панорама. 2008. № 1. С. 139–144.

Євмєшкіна О. Організаційно-нормативне забезпечення системи державного стратегічного планування в Сполучених Штатах Америки // Національний юридичний журнал: Теорія і практика. 2016. № 5 (21). С. 51–54.

Тимошенко Р. І., Лобко М. М. Проблеми вдосконалення планування оборони України // Наука і оборона. 2018. № 1. С. 11–17.

Про організацію оборонного планування :Закон України від18.11.2004 р.№ 2198-IV.

Про затвердження Положення про організацію стратегічного планування в Міністерстві оборони України : наказ Міністерства оборони України від 21.12.2006 р. № 749.

Про прийняття за основу проєкту Закону України “Про державне стратегічне планування” : Постанова Верховної Ради України від 15.11.2011 р. № 4020-VI.

Про державне стратегічне планування : проєкт Закону України від 04.12.2017 р.

Про національну безпеку України : Закон України від 21.06.2018 р. № 2469-VIII.

Щербак Н.В. Стратегічне планування в системі державного управління // Державне управління та місцеве самоврядування. 2020. № 3 (46). С. 52–60.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-16

Номер

Розділ

ОБОРОННЕ ПЛАНУВАННЯ