Особливості роботи штабу зони (району) територіальної оборони під час планування та ведення територіальної оборони

Автор(и)

  • В. Гудим Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2023-1-77/48-57

Ключові слова:

Територіальна оборона України; штаб зони (району) територіальної оборони; особливості роботи штабу зони (району) під час планування та ведення територіальної оборони.

Анотація

Аналіз висновків з досвіду відсічі збройної агресії РФ проти України, діяльності державних, військових, військово-цивільних та місцевих органів влади, особливостей роботи штабів зони (району) показали, що територіальна оборона (ТрО), не в повній мірі забезпечила виконання поставлених завдань. Це вимагає усунення недоліків в роботі органів управління силами і засобами територіальної оборони, керівників та штабів зон (районів) територіальної оборони, удосконалення їх організаційно-штатної структури, пошуку ефективних методів планування, підготовки і ведення територіальної оборони.

Мета статті – аналіз нормативно-правової бази, яка регламентує роботу органів управління територіальної оборони, у тому числі, і штабу зони (району) територіальної оборони, для обґрунтування пропозицій щодо удосконалення організаційно-штатних структур сил і засобів ТрО, перерозподілу завдань і функцій керівників та штабів зони (району) з врахуванням особливості їх роботи під час планування і ведення територіальної оборони.

На підставі проведеного аналізу нормативно-правової бази, досвіду планування, підготовки і ведення ТрО в ході війни та наукових публікацій виробленні пропозиції щодо удосконалення організаційно-штатної структури як самих частин і підрозділів так і структури штабів зони (району) територіальної оборони, оновленні методичної і нормативно-правої бази та перерозподілу завдань і функцій  роботи штабу зони (районну) ТрО під час планування та ведення територіальної оборони.

До виконання основних завдань територіальної оборони доцільним є залучення керівництва областей і районів (голів обласних, районних державних адміністрацій), як важливу передумову підвищення їх результативності та ефективності.

Біографія автора

В. Гудим, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

V. Gudym

Посилання

Про основи національного спротиву : Закон України від 16.07.2021 р. №1702-ІХ. URL: https://zakon.rada.qov.ua/ (дата звернення: 18.02.2023).

Романюк А. М. Методичний підхід до визначення складу Сил територіальної оборони до виконання завдання з посилення охорони та захисту державного кордону: стаття // Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. 2021. № 3. С. 47–52.

Романюк А. М., Гудим В. М. Особливості та вимоги до виконання Силами територіальної оборони Збройних Сил України завдання з посилення охорони та захисту державного кордону // Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. 2022. № 2 (75). С. 119–126.

Романченко І. С., Фролов В. С., Палій В. В. Шляхи підвищення ефективності системи управління територіальною обороно України // Наука і оборона. 2009. № 4. С. 6–11.

Фролов В. С. Територіальна оборона України: якою їй бути? // Наука і оборона. 2007. № 1. С.18–23.

Лобко М. М. Територіальна оборони України як фактор посилення обороноздатності держави // Наука і оборона. 2019. № 2. С. 6–59.

Семененко В. М., Фролов В. С. Організація територіальної оборони України в умовах гібридної війни: стаття // Наука і оборона. 2021. № 2. С. 8–16.

Основи стратегії національної безпеки та оборони держави : підручник 3-е вид., перероб. і доп. / О. П. Дузь-Крятченко, Ю. В. Пунда, В. П. Грищенко та ін. ; за заг. ред. В. М. Телелима. Київ : НУОУ ім. Івана Черняховського, 2015. 620 с.

“Про затвердження положення про штаб зони (району) територіальної оборони : Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. № 1442 URL: https:// https://www.kmu.gov.ua// (дата звернення: 20.02.2023).

Доктрина територіальної оборони : затв. Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України 17.01.2022 р. URL: https:// https://www.ukrmilitary.com// (дата звернення: 20.02.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Номер

Розділ

КЕРІВНИЦТВО ВІЙСЬКАМИ (СИЛАМИ) ОБОРОНИ