Оцінювання важливості об’єктів транспортної системи за допомогою методу аналізу ієрархій

Автор(и)

  • А. Романюк Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2023-1-77/120-129

Ключові слова:

Сили територіальної оборони Збройних Сил України; розгортання військ (сил); територіальна оборона; важливість об’єктів; система залізничних перевезень; метод аналізу ієрархій.

Анотація

Транспортна система є ключовим елементом інфраструктури України, яка суттєво впливає на підготовку і способи ведення воєнних дій і збройного конфлікту загалом. Вона забезпечує переміщення своїх військ у визначенні операційні зони (райони) для ведення бойових дій, виконує перевезення матеріальних засобів, евакуаційні  та інші заходи.

Однією із складових транспортної системи є система залізничних перевезень, що забезпечує швидке і дешеве перевезення військ (сил). Вона включає в себе об’єкти інфраструктури, рухомого складу, які відрізняються за своїм цільовим призначенням. В той же час система залізничних перевезень є об’єктом нападу диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) противника.

Метою статті є висвітлення методичного підходу до оцінювання важливості об’єктів системи залізничних перевезень з урахуванням особливостей їх функціонування під час виконання завдань з територіальної оборони.

Для оцінювання важливості об’єктів системи залізничних перевезень обрано метод аналізу ієрархій, який на відміну від аналітичних методів дозволяє здійснити ранжування об’єктів транспортної інфраструктури за всіма визначеними ознаками з певним ступенем компромісу. Це дає можливість повніше оцінити вплив ДРГ противника на виконання системою транспортних функцій.

Запропонована методика оцінювання важливості об’єктів системи залізничних перевезень, під час виконання завдань з територіальної оборони на відміну від існуючих враховує особливості функціонування системи залізничних перевезень. Послідовне виконання наведених у методиці етапів оцінювання важливості об’єктів системи залізничних перевезень дає можливість обґрунтовано здійснювати їх ранжирування і тим самим визначити необхідність і порядок застосування СТрО під час підготовки та ведення територіальної оборони.

Біографія автора

А. Романюк, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

A. Romanyuk

Посилання

Про основи національного спротиву : Закон України від 16.07.2021 р. № 1702-IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/ (дата звернення: 02.03.2023).

Про залізничний транспорт : Закон України, введено в дію Постановою ВР від 04.07.1996 р. № 2745/96 // ВР. 1996. № 40. Ст. 184.

Тимчасовий Бойовий статут військових частин (підрозділів) Територіальної оборони частина ІІ батальйон.

Теоретичні основи управління угрупованням військ (сил) у сучасних умовах збройної боротьби : монографія / О. М. Загорка, А. К. Павліковський, А. А. Корецький,

С. О. Кириченко, І. О. Загорка ; за заг. ред.

І. С. Руснака. Київ : НУОУ ім. Івана Черняховського, 2020. 248 с.

Методичний підхід до визначення пріоритетності важливих об’єктів в зоні територіальної оборони, охорона та оборона яких покладається на формування територіальної оборони держави: стаття / М. В. Телелим,

В. В. Шевчук, А. В. Баргилевич // Наука і техніка. 2020. С. 37–43.

Оцінювання оперативно-тактичної важливості пунктів управління: стаття / О. М. Загорка,

С. В. Поліщук, І. О. Загорка // Наука і оборона. 2019. № 3. С. 45–50.

Інструкція з сигналізації на залізницях України: наказ Міністерства транспорту і зв’язку України від 23.06.2008 № 747 // Відомості Міністерства транспорту та зв’язку України. 2008. № 13. С. 128.

Транспортна екологія: навчальний посібник / О. І. Запорожець, С. В. Бойченко, О. Л. Матвєєва, С. Й. Шаманський, Т. І. Дмитруха, С. М. Маджд ; за заг. ред. С. В. Бойченка. Київ : НАУ, 2017. 507 с.

Елементи дослідження складних систем військового призначення: посібник /

О. М. Загорка, С. П. Мосов, А. І. Сбітнєв,

П. І. Стужук. Київ : НАОУ, 2005. 100 с.

Саати Т., Кернс К. Аналитическое планирование. Организация систем. Москва : Радио и связь, 1991. 224 с.

Саати Т. Принятия решений. Метод анализа иерархий. Москва : Радио и связь, 1993. 278 с.

Експертное оценивание: методический аспект / Ю. Я. Самохвалов, Е. М. Науменко. Киев : ДУИКТ, 2007. 263 с.

Самохвалов Ю. Я. Совершенствование метода анализа иерархий как методологической основы системы поддержки принятия решений // Управляющие системи и машини. 2007. 263 с.

Загальна характеристика залізничної галузі : Матеріали Укрзалізниці 2010.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-04

Номер

Розділ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ