Порядок та особливості оцінювання стану проєкту cтворення інформаційних систем військового призначення

Автор(и)

  • В. Галаган Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2023-2-78/80-86

Ключові слова:

Створення інформаційних систем; методика затратно-часових показників; ведення проєкту інформатизації.

Анотація

В сучасних умовах силового протистояння наявна ресурсна база Збройних сил (ЗС) України не гарантує достатнього рівня готовності до виконання завдань за призначенням, якщо ресурсний потенціал не буде раціонально організований. Глобальні виклики та потреби спонукають ЗС України постійно створювати, адаптувати та впроваджувати нові або удосконалювати існуючі технології для утримання та розширення необхідних спроможностей. Вищезазначене вимагає від ЗС України використання інформаційних систем, як елементу передових технологій і потребує швидкої їх розробки (завершення) без втрати належної якості. Тому, важливою складовою ведення проєктів інформатизації є система контролю за ходом ведення проєктів, яка базується на методиках оцінки стану розробки та ведення проєкту інформатизації.

У статті розглядаються питання щодо визначення особливостей методики затратно-часових показників в ході розробки інформаційних систем військового призначення. Загалом, методика затратно-часових показників ведення проєктів ґрунтується на широко відомих мережевих моделях планування та управління проєктами (PERT/Cost-методі аналізу затрат, принципах декомпозиції робіт), а також розробці різних сценаріїв ведення проєктів, що дозволяє оцінити стан ведення проєкту на рівні окремих операцій або груп операцій на початкових та наступних етапах реалізації проєкту.

За отриманими значеннями показників є можливість з’ясувати сутність проблеми, яка, як правило, зводиться до перевищення бюджету або порушенню термінів завершення проєкту інформатизації. Використовуючи дані показники посадові особи проєкту зможуть швидко визначити основні проблемні моменти в ході ведення проєкту інформатизації, сформувати обґрунтовані управлінські рішення та здійснити коригування базового плану проєкту.

Біографія автора

В. Галаган, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України

кандидат військових наук, доцент

Посилання

Маматова В. Управління проєктами : навч. посіб. Київ : ДРІДУ НАДУ, 2018. 215 с.

Гудкова К. Методи та підходи до оцінки ефективності ІТ-проєктів // Економічний вісник Донбасу. 2016. № 3 (45). С. 193–196.

Гриценко В. Методологія впровадження інформаційно-аналітичних систем. URL: https://lib.iitta.gov.ua/706322/1/202016.pdf (дата звернення: 02.01.2023).

Проектування інформаційних систем. URL: https://ela.kpi.ua/bitstream/123456789/33651/1/PIS_KL.pdf (дата звернення: 02.01.2023).

Колосова Е. Методика освоенного объёма в оперативном управлении проектами. URL: https://www.researchgate.net/publication/274390518_Metodika_osvoennogo_obema_v_operativnom_upravlenii_proektami (дата звернення: 02.01.2023).

Хігні Д. Основи управління проєктами. Київ : Фабула, 2020. 262 с.

Хелдман К. Профессиональное управление проєктом. Киев : Бином. Лаборатория знаний, 2005. 261с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-02

Номер

Розділ

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ