Удосконалена методика розподілу сил і засобів Сил спеціальних операцій за завданнями в ході застосування за призначенням

Автор(и)

  • А. Кокойко Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, Київ, Ukraine
  • I. Данілюк Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2023-3-79/135-141

Ключові слова:

Сили спеціальних операцій; удосконалена методика; розподіл сил і засобів; оптимізаційна задача; показники.

Анотація

Виходячи із завдань, поставлених Силам спеціальних операцій (далі – ССпО), доцільно уточнити порядок застосування ССпО у військових операціях. Потреба полягає у забезпеченні умов досягнення цілей операцій шляхом виконання різноманітних дій і використанню різних засобів розвідки і ураження, проведенню самостійних операцій (дій) в складних умовах оперативної обстановки. ССпО також мають бути готові до перекидання на значні відстані всіма видами транспорту і десантуванню різними способами. Крім того, на території, контрольованій противником, вони будуть вести маневрені дії, тому швидкість пересування підрозділів ССпО повинна забезпечувати виконання бойових завдань і достатню міру скритності.

Метою статті є розроблення методики розподілу сил і засобів ССпО за завданнями в ході ведення спеціальної операції шляхом розв’язання оптимізаційної задачі.

Найбільш доцільним підходом до розподілу сил і засобів є застосування методів оптимізації. Для цього необхідно здійснити формалізацію процесу розподілу сил і засобів ССпО між завданнями операції. Задача розподілу сил і засобів ССпО за завданнями в операції передбачає її поетапне вирішення:

аналіз особливостей постановки оптимізаційних задач;

аналіз процесу розподілу сил і засобів ССпО для обґрунтованого вибору певного типу оптимізаційної задачі;

розробка алгоритму розподілу сил і засобів ССпО;

узагальнення методики розподілу сил і засобів ССпО за завданнями.

Методика розподілу сил і засобів комплексно враховує неоднорідність сил і засобів ССпО та завдань ССпО в операції, базується на оптимізаційній задачі, зокрема методі двох функцій і дозволяє оптимально для умов операції розподілити сили і засоби ССпО між завданнями та визначити ступінь досягнення мети бойового застосування ССпО в операції.

Біографії авторів

А. Кокойко, Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, Київ

A. Kokoiko

I. Данілюк, Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, Київ

кандидат військових наук, доцент

Посилання

Єдиний перелік (каталог) спроможностей Міністерства оборони України, Збройних Сил України та інших складових сил оборони : станом на 31.12.2021 р. / Міністерство оборони України. Київ, 2021. 451с.

Методика збалансування сил і засобів підсистем вогневого ураження противника / О. В. Майстренко та ін. // Озброєння та військова техніка. 2018. № 2. С. 27–31.

Основи моделювання бойових дій військ : навч. посіб. / А. В. Атрохов та ін. Київ, 2005. 484 с.

Вогневе ураження противника в операціях : навч. посіб. / Салкуцан С.М. та ін. Київ : НУОУ, 2020. 80 с.

АЗСУ. Методика оцінки ефективності воєнної розвідки в операції і бою : навч. посіб. Київ : 1998. 123 с.

Моделювання прикладних оптимізаційних задач розміщення об’єктів з метричними характеристиками, що змінюються : монографія / І. А. Чуб, М. В. Новожилова, В. А. Андронов. Харків : НУЦЗ України. 2017. 167 с.

Ольховська О. В. Оцінка швидкості збіжності ітераційного методу розв’язування комбінаторних оптимізаційних задач ігрового типу // Таврійський вісник інформатики і математики. 2014. № 1. С. 31–42.

Майстренко О. В. Застосування методу двох функцій для вирішення завдань бойового забезпечення ракетних військ і артилерії // Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони. 2021. № 3 (42). С. 5–16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-20

Номер

Розділ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ