Погляди щодо удосконалення управління частинами територіальної оборони та їх забезпечення

Автор(и)

  • М. Попельський Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України, Україна
  • В. Шевчук Інститут професійної військової освіти Національного університету оборони України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2024-1-80/49-54

Ключові слова:

Національний спротив; територіальна оборона; Командування Сил територіальної оборони; система управління.

Анотація

Безпосередня участь частин та підрозділів Сил Територіальної оборони ЗС України в забезпеченні проведення повномасштабної мобілізації населення, оперативного розгортання сил і засобів оборони, участь їх в обороні населених пунктів та їх звільненні від загарбників забезпечило стратегічне розгортання Сил оборони держави та не дало можливості РФ виконати завдання “спеціальної військової операції” у визначений термін.

В той же час виявилась низка проблем, а саме:

низький рівень професійної підготовки та тактичного досвіду в організації управління в бойовій обстановці;

невчасне і неповне забезпечення важкими видами озброєння, технікою зв’язку, боєприпасами та іншими матеріально-технічними засобами військових частин територіальної оборони (ТрО).

Аналіз нормативно-правових актів України, функціонування створеного окремого роду військ – Командування Сил ТрО ЗС України протягом ведення широкомасштабної війни з РФ та змісту основних завдань ТрО дозволив сформулювати пропозиції щодо удосконалення системи управління частинами Сил ТрО ЗС України шляхом:

внесення змін в організаційно-штатну структуру органів державної військової адміністрації;

формування Регіональних командувань на базі оперативних командувань (по принципу військових округів) з комплектом військових частин (2-3 корпусів, частин РВ і А, ППО та забезпечення) та їх керівництво частинами ТрО в зоні своєї відповідальності з залученням до їх складу в особливий період оперативних управлінь регіональних управлінь ТрО;

всебічного матеріально-технічного забезпечення Сил територіальної оборони Збройних Сил України в загальній системі матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України;

з набуттям спроможностей бригадами та корпусами, які заново формуються, до виконання завдань за призначенням, проведення ротації частин територіальної оборони Сил територіальної оборони з районів бойових дій.

Біографії авторів

М. Попельський, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України

N. Popelsky

В. Шевчук, Інститут професійної військової освіти Національного університету оборони України

кандидат військових наук

Посилання

Горбулін В. Як перемогти Росію у війні майбутнього, 2021. 248 с.

Фролов В.С. Рекомендації щодо побудови, удосконалення та організації застосування системи Територіальної оборони України // Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень НУОУ. 2023. № 2(78), с. 44-50.

Гудим В.М. Особливості роботи штабу зони (району) територіальної оборони під час планування та ведення територіальної оборони // Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень НУОУ. 2023, № 1(77), с.48-57.

Романченко І.С., Фролов В.С., Палій В.В. Шляхи підвищення ефективності системи управління територіальною обороною України // Наука і оборона. 2009, № 4, с. 6–11.

Доктрина територіальної оборони, посібник, Київ, видавництво МОУ, 2021.

Про основи національного спротиву : Закон України від 29.07.2021 № 406/2021.

Про внесення змін до Закону України “Про основи національного спротиву” щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій” : Закон України від 10.06.2022 № 2237-ІХ.

М. Єремак. Керування територіальною обороною у зоні бойових дій. Аналіз закону. Юридична газета. URL: https://yur.gazeta.com/insh-e (дата звернення: 01.09.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-03

Номер

Розділ

КЕРІВНИЦТВО ВІЙСЬКАМИ (СИЛАМИ) ОБОРОНИ