Мобілізаційний резерв як фактор збільшення можливостей національної економіки задовольнити потреби Збройних Сил України

Автор(и)

  • П. В. Щипанський Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0002-0854-733X
  • О. Г. Вдовін Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0002-5079-9207

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2019-2-66/22-28

Ключові слова:

Матеріальні цінності мобілізаційного резерву, стратегічні резерви, можливості національної економіки, задоволення потреби Збройних Сил України.

Анотація

Можливості національної економіки задовольнити потреби Збройних Сил України в особливий період залежать від створення на підприємствах (виконавцях мобілізаційних завдань) необхідних запасів матеріальних цінностей мобілізаційного резерву (МЦМР).

Мобілізаційний резерв – запаси матеріально-технічних та сировинних ресурсів, призначених для забезпечення розгортання виробництва військової та іншої промислової продукції, ремонту військової техніки та майна в особливий період, розгортання у воєнний час робіт по відновленню залізничних та автомобільних шляхів, морських та річкових портів, аеродромів, ліній і споруд зв’язку, газо-, нафтопродуктопроводів, систем енерго- і водопостачання для організації безперебійної роботи промисловості, транспорту і зв’язку, надання медичної допомоги.

Метою статті є пошук і обґрунтування заходів підвищення можливостей національної економіки з виробництва озброєння, військової техніки та матеріально-технічних засобів в особливий період за рахунок раціонального накопичення і утримання матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.

Мобілізаційний резерв створюється в мирний час на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності відповідно до завдань (замовлень), що затверджені рішеннями Кабінету Міністрів України та доведені їм центральним або місцевим органом виконавчої влади.

Норми накопичення у мобілізаційному резерві матеріально-технічних та сировинних ресурсів, призначених для забезпечення виконання мобілізаційних завдань в особливий період, визначаються для забезпечення роботи підприємства на протязі певного періоду.

Можливості національної економіки щодо задоволення оборонних потреб держави, зокрема її Збройних сил, безпосередньо залежать від кількісного та якісного складу мобілізаційного резерву. В той же час можливості держави щодо створення і застосування мобілізаційного резерву неможливо розглядати окремо від інших запасів матеріальних засобів, які призначаються для вирішення стратегічних проблем країни. Суттєвим напрямком підвищення забезпеченості Збройних Сил України є структуризація створення і утримання різноманітних запасів, в першу чергу мобілізаційного резерву.

Прийняття відповідних законодавчих і нормативних правових актів щодо забезпечення створення, утримання і використання мобілізаційного резерву в сукупності з іншими запасами матеріальних засобів сприятиме обороноздатності та захисту територіальної цілісності України та забезпеченню задоволення потреб оборони держави підприємствами національної економіки в особливий період.

Біографія автора

П. В. Щипанський, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук, професор

Посилання

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію: Закон України від 21.10.1993 № 3543 – ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 44. С. 416.

Про державний матеріальний резерв: Закон України від 24.01.1997 № 51/97 // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 13. С. 195.

Гріненко О. І., Кутовий О. П., Устименко О. В. Стратегічні рішення керівництва держави у формуванні завдань мобілізаційної підготовки національної економіки // Наука і оборона. – 2016. – № 3. – С. 10–15.

Шемчук В. А., Жупінський П. О., Тимошенко Р. Р. Мобілізаційна модель економіки // Оборонний вісник. – 2016. – № 7. – С. 8–11.

Вдовін О. Г., Скосирський О. О. Модернізація системи мобілізаційної підготовки держави: доцільність і необхідність // Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. – 2018. – № 2. – С. 27–31.

Семененко О. М., Водчиць О. Г., Бойко Р. В., Кострач В. В., Бердочник А. Д. Основні аспекти воєнно-економічної безпеки України та можливі шляхи її забезпечення на середньострокову перспективу (2016 – 2020 рр. // Системи озброєння і військова техніка. – 2016. – № 3 (47). – С. 123 – 129.

Гріненко О. І., Кутовий О. П., Шапталенко М. І. Мобілізувати країну // Оборонний вісник. – 2017. – № 4. – С. 24–28.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-12

Номер

Розділ

ОБОРОННЕ ТА БЮДЖЕТНЕ ПЛАНУВАННЯ