Загрози національній безпеці у військовій сфері України на короткострокову та середньострокову перспективу

Автор(и)

  • М. Я. Павлунько Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8255-6245
  • О. І. Посмітюх Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4467-9532
  • П. О. Міроненко Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4467-9532

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2020-2-69/11-16

Ключові слова:

“Гібридна” війна, загроза, ситуація, прогноз, безпека.

Анотація

В статті розглянуто основний чинник, що впливає на розвиток ситуації довкола України та становить основну загрозу її національній безпеці у воєнній сфері. Визначено, що Російська Федерація, незважаючи на певне зниження інтенсивності бойових дій на Донбасі, готова до військового вторгнення в Україну, в т. ч. у вигляді повномасштабної наступальної операції. Російська Федерація у рамках “гібридної” війни проти України активізувала практику політичного тероризму, що свідчить про її неспроможність дестабілізувати обстановку на українській території організацією масових соціальних заворушень.

Інший фактор – уряди країн, що межують з Україною, під впливом місцевих засобів масової інформації та тиском політичних, радикально налаштованих партій, висувають територіальні претензії на території, “несправедливо” втрачені в XIX та XX століттях, які тепер є Західною Україною: Угорщина (Закарпатська область), Польща (Львівська, Тернопільська, Рівненська та Івана-Франківська області), Румунія (Північна Буковина, Південна Бессарабія).

Зазначимо що, головною тенденцією розвитку геополітичної ситуації в світі залишається процес формування нової багатополярної системи міжнародних відносин. Водночас відбувається подальша глобалізація всіх сфер життєдіяльності людства.

Посилення суперечностей між США, НАТО, ЄС та Російською Федерацією з українського та інших питань загострило протистояння сторін фактично до рівня “холодної” війни. З огляду на це найбільш небезпечною тенденцією стало підвищення військової активності США, НАТО і Російської Федерації як на стратегічному рівні у ракетно-ядерній сфері, так і на основних напрямках їх безпосереднього зіткнення у Чорноморському регіоні.

За таких обставин принципово важливим для України є те, що США, НАТО і ЄС залишаються на своїх позиціях, дотримуючись політики стратегічного стримування Російської Федерації, послідовно нарощують проти неї санкції, посилюючи підтримку України та зміцнюючи безпеку ЄС зі Східного напрямку. Провідні країни-члени ЄС та міжнародні організації фактично ухвалили принципові рішення щодо відповідальності за подальшу інтеграцію України в ЄС та НАТО.

Зазначимо, що Російська Федерація намагається змінити політику США, НАТО і ЄС на російському та українському напрямках, підірвати єдність ЄС і НАТО методами ведення “гібридної” війни, в т. ч. впливаючи на підсумки виборів у західних країнах.

Біографії авторів

М. Я. Павлунько, Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук

О. І. Посмітюх, Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук, доцент

П. О. Міроненко, Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. техн. наук,доцент

Посилання

Воєнна доктрина Росії. 2014. URL: https://militaryarms.ru (дата звернення: 20.02.2020).

Стратегія національної безпеки РФ. 2015. URL: https://rg.ru>nac-bezopasnost-sate-doc (дата звернення: 20.02.2020).

Завдання бойового застосування Збройних Сил Росії на основних стратегічних (операційних) напрямках. URL: https:// www.bintel.com.ua (дата звернення: 18.02.2020).

Січень І. Організована злочинність як інструмент “гібридних” війн Росії. Бінтел (журнал геополітичної аналітики). 2018. № 2 (10). С. 20–29.

Гвоздь В. Особливості розвитку ситуації у світі в 2017 році в контексті національних інтересів України. Бінтел (журнал геополітичної аналітики). 2017. № 4 (8). С. 18–27.

Січень І. Розвиток ситуації довкола України та у світі на найближчу і середньострокову перспективу. Бінтел (журнал геополітичної аналітики). 2017. № 4 (8). С. 28–36.

Гвоздь В. Україна і світ: геополітичні підсумки 2019 року. Бінтел (журнал геополітичної аналітики). 2019. № 4. С. 4–37.

Ивженко Т. Территориальные претензии к Украине: аппетиты Румынии растут. URL: http://vlasti.net/news/96314 (дата звернення: 18.02.2020).

LIVEJOURNAL. URL: http://blackseafleet-21.com/news/9-03-2014_mechty-ot-sana-do-dona-kakie-strany-imejut-territorialnye-pretenzii-k-ukraine-i-na-kakie-z (дата звернення: 18.02.2020).

“Польша заберёт Западную Украину, а Киев с этим согласится”. URL: https://www.gumilev-center.ru/polsha-zaberjot-zapadnuyu-ukrainu-a-kiev-s-ehtim-soglasitsya/ (дата звернення: 18.02.2020).

В Польше заявили, что без западной Украины и западной Беларуси их страна “неполноценное государство”. URL: http://antifashist.com/item/v-polshe-zayavili-chto-bez-zapadnoj-ukrainy-i-zapadnoj-belarusi-ih-strana-nepolnocennoe-gosudarstvo.html (дата звернення: 20.02.2020).

“Наибольшая опасность для Украины исходит от Венгрии”. URL: https://fakty.ua/308193-ne-tolko-rossiya-mogut-li-vengriya-i-rumyniya-prisoedinitsya-k-anneksii-ukrainskih-zemel (дата звернення: 22.02.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-24

Номер

Розділ

ВОЄННА БЕЗПЕКА ТА ВОЄННА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВИ