Майбутнє Північноатлантичного Альянсу в умовах невизначеності та складному геополітичному оточенні

Автор(и)

  • Н. М. Андріянова Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7115-2445
  • Л. С. Голопатюк Головне управління військового співробітництва та верифікації Збройних Сил України, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4153-532X
  • Г. А. Коваленко Стратегічне командуванняя НАТО з Трансформації, Норфолк, штат Вірджинія, United States https://orcid.org/0000-0002-7256-2665
  • М. І. Шпура Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3350-6003

DOI:

https://doi.org/10.33099/2304-2745/2020-2-69/35-39

Ключові слова:

Сценарії розвитку, стратегічні напрями діяльності, геополітичне оточення, НАТО, Украина.

Анотація

4 квітня 2020 р. демократична спільнота відзначила 71-у річницю формування Організації Північноатлантичного договору. За весь цей час НАТО надійно забезпечує безпеку в євроатлантичному регіоні. Всі 30 союзників Альянсу об’єднані системою колективної оборони на засадах спільних демократичних цінностей та воєнних стандартів.

Наш світ змінюється і НАТО змінюється разом із ним.

Як може виглядати НАТО в 2025 році? Кожен важливий аспект НАТО значно змінюється, характеризуючись численними підйомами і спадами, які мають місце після підписання Вашингтонського договору. Альянс продовжує змінюватись сьогодні і, безперечно, буде ще більше змінюватись у майбутньому.

Питанням визначення перспектив і можливих сценаріїв розвитку НАТО в глобальній перспективі приділяється багато уваги у працях як вітчизняних, так і зарубіжних авторів та інституцій. Багато з цих статей є нормативними за характером, в них розглядаються переваги та недоліки діяльності Альянсу.

Останні тенденції в Організації Північноатлантичного договору в цілому та в Стратегічному командуванні НАТО з трансформації зокрема спонукають до більш уважного вивчення можливих сценаріїв розвитку цієї організації на середньострокову та довгострокову перспективу.

В статті на основі проведеного аналізу чотирьох стратегічних напрямів діяльності Альянсу на середньострокову та довгострокову перспективу (збільшення спектру залучення НАТО до вирішення стратегічних завдань глобального характеру; перегляд відносин Альянсу з Російською Федерацією та Китаєм; посилення взаємодії між НАТО та Європейським Союзом; зосередження зусиль Альянсу на внутрішньому розвитку та вирішенню проблем країн – членів НАТО) були запропоновані такі сценарії його розвитку: “нищівний”, “негативний”, “позитивний” та “реалістичний”. Що, на нашу думку, є актуальним і дуже важливим питанням для напрямку воєнної політики та євроатлантичної інтеграції України на найближчі 5-10 років, а певний додатковий аналіз, який пропонується авторами, дозволить визначити перспективу партнерських відносин НАТО з Україною у військовій сфері.

Біографії авторів

Н. М. Андріянова, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. політ. наук

Л. С. Голопатюк, Головне управління військового співробітництва та верифікації Збройних Сил України

канд. військ. наук

М. І. Шпура, Центр воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ.наук, ст.наук. співроб.

Посилання

Sten Rynning. “NATO’s Futures: the Atlantic Alliance between Power and Purpose”, NDC Research Paper, No.2, March 2019.

Шпігельєр С., Кортвег Р.. Військові питання. Як може виглядати НАТО в майбутньому. НАТО ревю. URL: https://www.nato.int/docu/review/2006/issue2/ukrainian/military.html (дата звернення: 25.04.2020).

Стратегічна концепція Альянсу. Опубліковано 23 грудня 2019. URL: https://ukraine-nato.mfa.gov.ua/pro-nato/strategichna-koncepciya-alyansu (дата звернення: 25.04.2020).

Sten Rynning. “NATO’s Futures: the Atlantic Alliance between Power and Purpose”, NDC Research Paper, No.2, March 2019, р. 16.

Куда ведет Китай стратегия “Made in China 2025”? URL: http://fingramota.org/teoriya-finansov/ustrojstvo-ekonomiki/item/2911-kuda-vedet-kitaj-strategiya-made-in-china-2025 (дата звернення: 20.01.2020).

Kagan R., Knopf A. The jungle grows back: America and our imperiled world. New York. 2018.

Brooks S.G. and Wohlforth W.C. America abroad: why the sole superpower should not pull back from the world with a new preface. New York. Oxford University Press. 2018.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-28

Номер

Розділ

ВОЄННА БЕЗПЕКА ТА ВОЄННА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВИ